poniedziałek, 9 listopada 2015

Zatańczmy, powirujmy w rytm muzyki z Pavlovą

Wspólne życie jest jak taniec, znajdźcie swój wspólny rytm, kochajcie i pozwólcie siebie pokochać. 




Baletnica - Pavlova rozpusta smakowa 

6 białek
1 i 1/3 szklanki miałkiego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
śmietana 30 % (jedna 330 ml. lub 2 po 200 ml)
truskawki - latem, mus truskawkowy - zimą

Beza
Zasada ubijania białek na bezę jest taka sama jak w przypadku tego ciasta 
. Wyjątkiem jest to, że po dodaniu całej ilości cukru do naszych białek(cały czas miksując - ubijając) dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę białkową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matę sylikonową. Sprawnym ruchem formujemy okrąg (z tej ilości białek o średnicy ok. 22 cm), pamiętajmy, że im mniej majstrujemy (rzeźbimy kształt) przy masie tym lepiej. Gotowy białkowy okrąg umieszczamy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg), po upływie 5 minut skręcamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę przez godzinę. Jeżeli beza za bardzo się przyrumieni to kosztem czasu (+ 10 minut) zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Po upływie czasu, przeznaczonego na suszenie , wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na godzinkę.

Bita śmietana
Jak beza wystygnie umieszczamy ją na paterze i przechodzimy do  ubijania śmietany. Ja z racji bardzo słodkiej bezy nie dodaję do bitej śmietany cukru ale oczywiście miłośnicy słodkości mogą poszaleć i dodać pod koniec ubijania cukru pudru.

Owoce
Latem polskie, świeże, pachnące, słodzone słońcem. Jesienią i zimą letnia wersja, tylko że zamrożona. Truskawki latem mrożę w kilogramach. Dzięki temu gdy szaro i zimno ja wyciągam porcję mrożonych skarbów, wrzucam do rondelka i na małym ogniu "duszę", dodaję cukier, redukuję ilość płynu (żeby mus nie był zbyt rzadki) i miksuje na mus. 

Na bezę dajemy bitą śmietanę, nie musi być rozłożona idealnie i symetrycznie i tak Pavlova będzie idealna. Świeżę owoce można dodać od razu na wierzch śmietany, mus lepiej podać jak Pavlova będzie już na talerzu. Będzie zaskoczeni jak z połączenia tak prostych składników powstała taka uczta zmysłów. Słodka, chrupiąca z wierzchu, delikatna w środku beza z połączeniem śmietany i lekko kwaskowatego musu sprawi, że pokochacie ten deser od pierwszego kęsa.

Co zrobić z żółtkami? Można je przechować w lodówce. Umieść je do pojemnika dodaj odrobinę oleju, przykryj i wykorzystaj np. do upieczenia ciasteczek, kruchego ciasta, czy sosu holenderskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz