środa, 11 listopada 2015

Na cienkim w stylu flamenco

Pizza to jedno z tych dań, które moja rodzina uwielbia. Bez znaczenia czy jest na cienkim czy grubym cieście, z sosem czosnkowym lub pomidorowym, tradycyjna czy też jej egzotyczne wersje, każda znika w ekspresowym tempie. Sekretem, jak zapewne wiecie, jest ciasto a dodatki to już kwestia gustu lub zawartości lodówki.



Ciasto na dwie średnie pizze (średnica 25 cm) na cienkim spodzie:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody
30 dag. drożdży
1 łyżeczka soli
zioła - opcjonalnie
u mnie majeranek, dużo majeranku



Jak już pewnie zauważyliście jestem miłośnikiem ułatwiania sobie życia, oszczędności czasu, prostych rozwiązań dlatego ciasto na pizze wyrabia za mnie robot kuchenny. W letniej wodzie rozpuszczam drożdże. W mikserze lądują sypkie produkty, czyli mąka i sól, miksując powoli wlewamy rozczyn wody z drożdżami. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i elastyczne, formujemy z niego kulę, umieszczamy w misce, podsypujemy mąką i ziołami. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, przytulnym i spokojnym miejscu. Każde ciasto drożdżowe do wyrośnięcia potrzebuje ciepła oraz pozytywnych wibracji i dobrej muzyki w tle, braku pośpiechu, przeciągów . Nie wiem dlaczego tak się dzieję ale jeśli wchodzę z drożdżami do kuchni po kiepskim dniu i wrogim nastawieniem do całego świata one nigdy nie rosną a jeśli, jakimś cudem, drgną to ciasto i tak jest mało zjadliwe.
Ciasto po godzinie powinno podwoić swoja objętość.





Dodatki w stylu flamenco:
ketchup
pieczarki z cebulą (wcześniej usmażone na oliwie)
kiełbasa chorizo
suszone pomidory
oliwki
ser mozzarella
tarty ser żółty 
majeranek







Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - termoobieg. Ciasto rozwałkujemy na kształt koła. Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku na wierzchu polewamy ketchupem, rozprowadzamy go dokładnie po całym cieście oraz dodajemy pozostałe składniki, wszystko posypujemy serem.
Po 15 minutach pieczenia pizza jest już gotowa do spałaszowania. 


Dlaczego w pizzy pojawił się majeranek? Majeranek ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Dlatego w mej kuchni pojawia się praktycznie w każdej ciężkiej i tłustej potrawie.

1 komentarz: